Grey Lynn Alterations and Additions project 1 Grey Lynn Alterations and Additions project 2 Grey Lynn Alterations and Additions project 3 Grey Lynn Alterations and Additions project 4 Grey Lynn Alterations and Additions project 5 Grey Lynn Alterations and Additions project 6 Grey Lynn Alterations and Additions project 7

 

Alterations and extension to an existing villa in Grey Lynn. We were selected based on an early discussion where we suggested to not add a modernist box and to design in harmony with the existing house but with a modern twist.

The new additions added increased space to the living and dining rooms with the addition providing new kitchen, informal dining, pantry, kennel and tool shed. The brief was extended to include the design of the garden, deck and pergola, BBQ area and a new water feature (which doubled as a dog bath) to make use of a much underutilised garden.

 

Passive design principals maximised daylighting into the design and utilised free heat from the sun. Coupled with high levels of insulation and high performance low-E glazing it made this the warmest and cosiest part of the house. Other sustainable design strategies including low power LED lighting, low flow water fittings, rainwater storage and grey water recycling. The clients energy and water bills have significantly reduced and the new additions contribute to the heating of the old house that the heating system is used less and for shorter periods.

There was some quick research made, into dog friendly design, when we extended the design to include the garden area. Differing heights and routes, shade, a sand digging area and a perimeter to patrol all made this an exciting playground for the client’s family pet. It also gave us the opportunity to do a potager style garden environment extending the kitchen outside.

The client enjoys sitting in his modern recliner chair in the breeze and watching the birds enjoying the water fountain outside as well as entertaining in the light and airy kitchen space. Since the completion of this project we have enjoyed return visits and enjoyed spending time in what is very much now the warm and cosy heart of the home.

Photography - Kim Neville (http://www.kimnevillephotographer.co.nz/)


 

 

 

 

 

 
NZIA Registered Logo